Visoka predstavnica Evropske Unije za zajedničku spoljnu poltiku i bezbednost Federica Mogherini upozorila je zemlje članice EU, da će posedice biti dalekosežne, ako se odustane od proširenja ka Zapadnom Balkanu.

“Trebamo biti mudri, dosledni i da nastavimo sa sledećim korakom ka ujedinenju naše evropske porodice. Dozvolite mi da iznesem lično mišljenje: zaista sam uverena da ako to ne učinimo, sigurna sam da ćemo zažaliti za nekoliko godina”, poručila je Mogherini govoreći na godišnjoj konferenciji ambasadora u Briselu.

Odlazeća šefica evropske diplomatije smatra da prijem zapadnobalkanskih zemalja u EU, nije pitanje proširenja EU, već “reunifikacija kontinenta”. Ona je naglasila takođe da je proces članstva, dugačak, komplikovan i da će zahtevati dosta vremena.

Federica Mogherini je istakla da će u EU biti potrebna hrabrost, vođstvo i upornost kako bi se zadržalo konstantno, svakodnevno evropsko prisustvo u ovom regionu.

“Ali ako nastavimo da se angažujemo, konačno ćemo biti svedoci ogromnih mogućnosti koje bi ujedinjenje našeg kontinenta moglo stvoriti”, poručila je Mogherini istakavši da je pomirenje na prvom mestu, budući da se radi o jedinom regionu na svetu gde se proširenje EU “vraća na početne vrednosti izgradnje EU, a to je stvaranje mira tamo gde je bio rat”.