Parlamentarni izbori u Albaniji 25. juna održani su mirno i fer, navodi se u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Građani su imali koristi od široke političke ponude u važnoj fazi procesa albanskog pristupanja EU, navodi se u izjavi.

“Prema preliminarnim zaključcima OSCE/ODIHR Misije za promatranje izbora, sudionici izborne utrke su bili u mogućnosti da slobodno vode kampanje. Generalno, izborni okvir je osigurao adekvatnu osnovu za provođenje demokratskih izbora”, ističe se u izjavi.

Također se navodi da se “u obzir uzimaju i ocjene promatrača o politizaciji izbornih organa i nedosljednoj primjeni zakona”.

“Očekujemo preliminarne ocjene Misije za promatranje izbora naročito o slučajevima navodne kupovine glasova, kao i utjecanja na birače, te miješanja neovlaštenih stranačkih aktivista, što može potkopati povjerenje javnosti u izbore”, dodaje se saopćenju.

Nakon okončanja izbornog procesa, dodaje se u izjavi, angažirat ćemo novu vladu da podrži proces reformi i nastavi proces eurointegracija.

“Nastavak reforme pravosuđa i borbe protiv kultivacije i trgovine drogama bit će od posebne važnosti”, ističe se.

“Takođe se radujemo nastavku partnerstva sa Albanijom u promoviranju regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navodi se u zajedničkoj izjavi Federice Mogherini i Johannesa Hahna.

(27. jun 2017.)