Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković dogovorili su danas u Mostaru zajedničku sjednicu dvije vlade. Nakon sastanka Zvizdića sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem poručeno je da će dvije susjedne države raditi na razvoju infrstrukturnih projekata.

Zvizdić – Plenković: Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske početkom juna

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Mostaru s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Vođeni su razgovori o jačanju ekonomske saradnji i  euroatlantskim integracijama.

“Razgovarali smo o unapređenju odnosa Hrvatske i BiH, mogućnostima jačanja daljnje privredne saradnje i ulaganja. Dogovorili smo zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. U toku su detaljne pripreme i vjerujem da će se ta sjednica desiti u junu, nakon lokalnih izbora u Hrvatskoj”, kazao je premijer Plenković.

On je istakao da će Hrvatska biti glavni zagovaratelj i prijatelj na evropskom putu BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je s Plenkovićem imao konstruktivan sastanak, baziran na međusobnom razumijevanju i potpunoj opredijeljenosti na daljnjem razvoju dobrosusjedske i regionalne saradnje.

“Razgovarali smo o nekim važnim temama, evropskom putu i evropskim integracijama BiH, ekonomskoj saradnji dvije države. Obzirom na aktuelnost, upoznao sam premijera o kapacitetima “Agrokora” i “Konzuma” u BiH u smislu broja zaposlenih i poslova. Što je važno, dogovorili smo da zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bude u prvih deset dana juna ove godine. Dogovorili smo okvirne teme i unutar njih projekte koji će naši koordinacijski timovi razmijeniti i pripremiti zajedničku sjednicu. Očekujemo potpisivanje četiri ili pet značajnih sporazuma i dogovor o projektima koji će značiti unapređenje privredne saradnje, infrastrukturne povezanost BiH i Hrvatske, te relaksaciju odnosa i na političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svakom drugom planu”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić – Vučić: U fokusu ekonomski razvoj, mir i stabilnost regije

On je na marginama sajma u Mostaru razgovarao i sa predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, te iskoristio priliku da mu čestita pobjedu na predsjedničkim izborima u Srbiji. Naglasio je da je to pobjeda evropske Srbije, čvrsto opredijeljene za mir i stabilnost regije.

Tokom susreta razgovarano je i o zajedničkim infrastrukturnim projektima u okviru „Investicionog okvira za Zapadni Balkan“ pred samit u Trstu i evropskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je dobra i kvalitetna komunikacijska infrastruktura preduvjet za ubrzani ekonomski razvoj, za brži protok roba, ljudi i kapitala. Dodao je da pored ekonomskog, kvalitetna komunikacijska infrastruktura, ima i značajan politički kapital jer će se komunikacijski integrirana regija brže približavati Evropskoj uniji.

 

(04. april 2017.)