Evropska Unija je upozorila lidere u Bosni i Hercegovinim da će način održavanja izbora kao i efektivna implementacija izbornih rezultata biti deo mišljenja Evropske Komisije o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Ovo se ističe u zajedničkom saopštenju koje su potpisali visoka predstavnica EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Frederica Mogherini kao i evropski komesar nadležan za pitanja proširenja, Johannes Hahn.

“Kada je predala aplikaciju za status kandiata, u februaru 2016. godine, Bosna i Hercegovina je donela stratešku odluku da nepovratno pođe putem evropskih integracija i da podrži i promoviše vrednosti EU. Ovaj novi mandat može biti prilika da politički lideri demonstriraju, kako svojim građanima, tako i EU, obnovljenu posvećenost i odlučnost da preduzmu sve reforme potrebne za napredak na putu ka EU”, poručuju Mogherini i Hahn.

Ova dva ključna evropska zvaničnika koja se direktno bave prilikama na Zapadnom Balkanu su naglasili da će odabrani političari morati da se suoče sa velikim izazovima i da rade na napretku zemlje ka evropskim strukturama.

Osvrćući se na izveštaj OEBS/ODHIR, Frederica Mogherini i Johannes Hahn su ocenili da su izbori bili zaista konkuretni ali se karakterišu nastavkom segmentacije po etničkim linijama.

Izvor: RSE