VAŠINGTON – Nakon primanja Crne Gore u NATO ne bi trebalo zatvoriti vrata za članstvo BiH, Makedonije i Gruzije, piše u najnovijem editorijalu konzervativne američke Heritage fondacije, koja je bliska Republikanskoj strnaci Donalda Trampa. Uoči samita NATO-a 24. i 25. maja u Briselu, u Heritage fondaciji upozoravaju da postoji mišljenje da bi nakon primanja Crne Gore trebalo zatvoriti vrata proširenja, te da bi, kako oni smatraju, to bila velika greška. “NATO je učinio više na demokratizaciji, stabilizaciji i povećanju bezbjednosti evroatlantskog regiona od bilo koje druge organizacije, uključujući i EU.

To je postignuto potsticanjem zemalja da postanu dio kluba. Iako se možda čini da bi primanje Crne Gore u članstvo trebalo smatrati kao završnu ceremoniju proširanja organizacije, to bi bila ogromna greška.

U američkom interesu je da vrata NATO-a ostanu otvorena za evropske zemlje koje zasluže da postanu članice”, navedeno je u dokumentu. Govoreći o BiH, podsjetili su da je BiH još 2008. godine izrazila želju da se pridruži alijansi, ali da je još uvijek daleko od članstva. Podsjećaju da BiH mora ispuniti uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo koji se odnosi na registrovanje vojne imovine na državu. “Dodatni izazov predstavlja interna politika u BiH koja čini pitanje pristupa kontroverznim.

To je posebno tačno u odnosu na RS, jedan od dva poddržavna entiteta u BiH koja su proistekla iz građanskog rata u BiH devedesetih godina”, navedeno je. Ana Trišić-Babić, bivši zamjenik ministra spoljnih poslova BiH i bivši koordinator Savjeta ministara BiH za NATO integracije, kaže da je neosporno da je NATO donio mir u BiH i da je pomogao stabilizaciju zemlje, ali da je bombardovanje RS, a posebno Srbije, dovelo do naglog rasta skepticima među srpskom populacijom. “Stranke u RS zaista su jedno vrijeme imale pristup da se krene u NATO jer je to bila odluka koja je bila u interesu sva tri naroda i cijele BiH, ali zbog načina na koji je donesena odluka na nivou BiH da se upisuje nepokretna vojna imovina u RS su sada apsolutno svi u RS protiv članstva”, kaže ona. Dodala je da je primarni cilj NATO-a na Balkanu bio potpuna kontrola Jadranskog mora i da je to sada primanjem Crne Gore u članstvo postignuto.

Edina Bećirević, predsjednica Atlantske inicijative iz Sarajeva, pak, ističe da treba uputiti čestitke Crnoj Gori zbog primanja u članstvo, a da BiH ne treba, kako je istakla, dozvoliti da ostane poligon za destruktivni uticaj Rusije i Turske. “Nadam se da će bh. političke elite na svim stranama shvatiti da članstvo u NATO-u nudi jedini sigurnosni kišobran”, rekla je ona.

Izvor: https://www.nezavisne.com/ (22. maj 2017.)