Pre 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zverski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Aleksića su pretukli nakon što je pokušao da im se suprotstavio, pošto su tukli Glavovića. Zločinci su potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Sve se dešavalo u strogom centru grada, u blizini pijace i lokalne policijske stanice. Srđanov otac, Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.”

Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.
Srđan Aleksić imao je 22 godine kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Srđanu Aleksiću je 2007. u Sarajevu posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Kako je tada objasnio predsednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, “Srđan je svojim delom pokazao da se čovekom može biti i ostati i u teškim vremenima”.

Naredne, 2008. godine, više od 120 nevladinih organizacija iz regiona zatražilo je od gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina inicirala je da u centru Novog Sada od 2009. jedan prolaz nosi ime po Srđanu Aleksiću. Taj prolaz se nalazi u strogom centru grada i u njemu je smešteno nekoliko kafića, koji su omiljena mesta za izlazak mladih.

Još nekoliko gradova u regionu potom je jednu ulicu ili prolaz nazvalo po Srđanu Aleksiću. Skupština i Vlada Vojvodine su 2011. posthumno dodelili nagradu za toleranciju Srđanu Aleksiću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine su 2014. i 2015. snimili nekoliko dokumentarnih filmova inspirisanih herojstvom Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.