Novi broj Newslettera Atlantske inicijative posvećen je utjecajima Kine na Zapadnom Balkanu, ali i njezinoj geopolitičkoj poziciji u današnjem svijetu.

Novo izdanje naše publikacije bavi se i Amerikom nakon Donalda Trumpa.

Za Newsletter pišu ugledni i utjecajni autori: prof. dr. Adis Maksić, vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, prof. dr. Edina Bećirević, profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, mr. Mirnes Kovač, novinar, publicista i politički analitičar iz Sarajeva, Milica Kovačević iz Podgorice, predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), te Davor Gjenero, politolog i politički analitičar iz Hrvatske.

“Ako želi približiti podijeljene segmente društva, administracija Joea Bidena morat će se uhvatiti ukoštac s uzrocima nezadovoljstva koje je otvorilo priliku desničarskom populizmu i navelo desetke miliona Amerikanaca da daju svoj glas nekom drugačijem, pa čak i po cijenu narušavanja demokratskih tradicija”, konstatira u Uvodniku, uz ostalo, profesor Maksić, koji analizira dešavanja u Washingtonu uoči i nakon stupanja 46. američkog predsjednika Joea Bidena na dužnost.

Baveći se pozicijom Kine u današnjem svijetu, kao i na Zapadnom Balkanu, profesorica Bećirević u svom tekstu povlači paralele između genocida nad Ujgurima danas i genocida nad Bošnjacima počinjenog devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

“Za logore u Bosni i Hercegovini neki su koristili termine ‘prihvatni kampovi/centri’, dok ih u Kini sada nazivaju ‘kampovima za preodgoj’. Da ne bude zabune, kao što je to bio slučaj u Bosni i Hercegovini 1990-ih tako i u Kini sada, ti termini samo su  eufemizmi za koncentracione logore”, navodi Bećirević.

Bećirević također propituje da li je prisustvo Pekinga u ovom dijelu svijeta samo “ekonomska priča”, kako se to često tvrdi, ili pak ekonomski utjecaj podrazumijeva i politički utjecaj.

“Usprkos tvrdnji bosanskih ekonomista da Kinu motivira isključivo ekonomija, čini se da ‘neodoljivi šarm autoritarnog rasta’ može zavesti mnoge države da podlegnu kineskom političkom pritisku, pa čak i da prihvate najgora kršenja ljudskih prava”, zaključuje Bećirević.

Mirnes Kovač analizira tursko-kineski sporazum i položaj Ujgura te primjećuje nedosljednosti u politici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se u posljednjih dvanaest godina pozicionirao kao zagovarač ugroženih manjinskih muslimanskih zajednica širom svijeta.

“Koliko će Ujgure koštati kineska vakcina?”, pita se ovaj autor.

I Milica Kovačević istražuje je li prisustvo Kine u Crnoj Gori podsticaj razvoju ili pak put u zavisnost, dok Gjenero piše o asimetričnom kineskom ekonomskom pritisku i izazovima stabilnosti na Balkanu.

Na koncu, analiziramo rusko-kinesku propagandu na Balkanu, s posebnim osvrtom na metode kineskog soft powera u ovom dijelu svijeta…

Newsletter je dostupan na ovom linku.