Novi broj Newslettera Atlantske inicijative posvećen je povratku Sjedinjenih Američkih Država na Zapadni Balkan, te utjecajima kursa nove američke administracije pod vodstvom 46. američkog predsjednika Joe Bidena na politički život Bosne i Hercegovine.

Za Newsletter pišu ugledni autori: prof. dr. Adis Maksić, akademik Slavo Kukić, dr. Senada Šelo Šabić i Andrej Nikolaidis, književnik i novinar iz Crne Gore.

Prof. dr. Adis Maksić, vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, ispisuje Uvodnik Newslettera pod naslovom “Povratak Amerike”.

Šta BiH može očekivati od povratka SAD-a?

“Doći će do nastavka trendova koji smo vidjeli u proteklim sedmicama, a koje će uzdrmati pozicije mnogih korumpiranih političara i približiti Bosnu i Hercegovinu nekoliko koraka bliže NATO savezu”, piše Maksić.

Preuzima li Washington ponovo dirigentsku palicu u europeizaciji BiH?

Ovo pitanje u autorskom tekstu postavljaakademik Slavo Kukić.

“Dogodi li se to, Bosna i Hercegovina bi se u relativno kratkom vremenu mogla osloboditi dobrog dijela kočnica koje su bile brana njezinom euroatlantskom integriranju”, navodi Kukić.

Denis Romac, ugledni novinar iz Hrvatske, konstatira kako je koncenzus ključan za NATO put BiH.

“Za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO ključan je, ponovimo, unutarnji konsenzus. U ovom trenutku ulazak u NATO podržavaju Bošnjaci i Hrvati, a protiv je srpsko vodstvo, koje u ovom slučaju vjerno slijedi proklamirani srbijanski narativ u odnosu prema NATO savezu iako vlasti u Beogradu

istodobno intenzivno i sveobuhvatno surađuju s tim istim savezom, ali to je samo još jedan od unutarnjih paradoksa BiH za koji BiH mora pronaći rješenje”, ističe Romac.

O odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske u najnovijih kontekstu regionalnih odnosa piše prof. dr. Senada Šelo Šabić, viša znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Šelo Šabić se posebno osvrće na pitanje izmjena Izbornog zakona u BiH, te dovodi u pitanje insistiranje na hitnosti tog procesa.

“Ucjenama hitnosti ne smije se pribjeći, bez obzira na prijetnje koje dolaze. Bosanskohercegovački pristup treba se bazirati na miru i progresivnim idejama, ne na ratovima i podjelama”, smatra Šelo Šabić.

O odnosima u Crnoj Gori u svjetlu događanja posljednjih mjeseci u toj zemlji za Newsletter piše Andrej Nikolaidis.

Crnogorsko društvo vri, konstatira ovaj autor.

“U takvoj situaciji, odluka Crne Gore da pristupi NATO-u čini se još značajnijom nego u trenutku kada je donijeta. Brojni analitičari ističu kako bi bezbjednosna situacija u Crnoj Gori bila daleko kompleksnija, a politički procesi praktično nepredvidljivi, da država nije članica NATO”, zaključuje Nikolaidis.

Newsletter je dostupan na ovom linku.