Novi broj Newslettera Atlantske inicijative posvećen je poziciji američke politike na Zapadnom Balkanu.

Dok iščekujemo konačan ishod američkih izbora održanih 3. novembra, bavimo se ostavštinom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa na Zapadnom Balkanu te smjernicama buduće američke vanjske politike u ovom dijelu Evrope.

Prof. dr. Sead Turčalo u uvodniku Atlantske inicijative piše o „vremenu neizvjesnosti“ te konstatira da bi Bosna i Hercegovina „trebala formalnim i neformalnim djelovanjem izaći ususret potencijalno novoj politici zapadne divizije međunarodne zajednice, jer ona sama neće pokucati na vrata da obavi posao“.

U našem Newsletteru imate priliku čitati intervju s Edwardom P. Josephom, profesorom američkog Univerziteta John Hopkins i poznatim vanjskopolitičkim analitičarom, koji govori o tome kako je Trump izgubio Balkan i kakve to posljedice ostavlja.

Novi Newsletter ekskluzivno donosi tekst ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr. Selme Cikotića, koji detaljno piše o upravljanju migracijama.

Srđan Šušnica osvrće se na otkazivanje nedavne posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini i regionu te daje procjene o budućim kretanjima politike zvanične Moskve na ovim prostorima.

Dr. Harun Karčić, urednik i novinar na Al Jazeeri Balkans, analizira uzroke i posljedice otapanja „zamrznutog konflikta” u Nagorno-Karabahu te iznosi moguće scenarije raspleta u jednom od trenutno najvećih svjetskih žarišta.

Newsletter je dostupan na linku.