Novi broj Newslettera Atlantske inicijative je posvećen postizbornom razvoju događaja u Crnoj Gori. Rezultati izbora su donijeli novu konstalaciju političkih odnosa u jugoistočnom susjedstvu Bosne i Hercegovine. Demokratska partija socijalista (DPS) se nakon tri decenije nalazi pred odlaskom u opoziciju, a vlast će formirati koaliciona vlada u kojoj dominantnu ulogu igra koalicija „Za budućnost Crne Gore“ sponzorirana od strane Srpske pravoslavne crkve koja je izrazito prosrpski i proruski orijentirana.

Mala građanska koalicija predvođena Dritanom Abazovićem je dobila ulogu gamechangera odlučivši da podrži formiranje Vlade sa političkim opcijama sa kojima ne dijeli iste ideološke svjetonazore i prekine dominaciju DPS-a. U našem Newsletteru imate priliku čitati intervju sa Almirom Džuvom, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i bivšim šefom Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u, u kojem komentira izbore u Crnoj Gori, utjecaj Rusije u regiji, i ulogu zapadne divizije međunarodne zajednice u regiji. Izabela Kisić, izvršna direktorice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, analizira poziciju Srbije koja Crnu Gori percipira kao svoje „unutrašnje pitanje“.

Darko Šuković piše o Crnoj Gori nakon izbora kao mogućoj nestabilnoj verziji Republike Srpske, a istraživački tim Atlantske Inicijative donosi priču iz Pljevalja, grada na sjeveru Crne Gore, u kojem su se desili najteži napadi na muslimane i njihove objekte u danima nakon izbora.

Newsletter je dostupan na Linku.