Nelson će tako nakon potvrde imenovanja početkom ove godine u Senatu i polaganja zakletve u State Departmentu u narednim danima i zvanično početi raditi u našoj zemlji te zamjeniti donedavnu ambasadoricu Maureen Cormack koja je prošlog mjeseca napustila BiH.

Inače, jučer je i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen J. Germain, tokom sastanka sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, najavila skori dolazak američkog ambasadora Erica G. Nelsona.

Ambasador Nelson je ranije izjavio da će Sjedinjene Američke Države ostati odlučne u podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

U svom izlaganju o budućem radu u našoj zemlji Nelson je kazao da su 23 godine relativnog mira veliko postignuće, ali da se to ne smije uzimati zdravo za gotovo. Nelson je diplomata koji će zagovarati snažan angažman na putu ka euroatlantskim integracijama BiH.

Nelson je veoma dobro upoznat o situaciji u našoj državi, ali i političarima koji i dalje ispred ključnih reformi stavljaju lično bogaćenje i etnički nacionalizam.

Govoreći o prioritetima u radu, Nelson je kazao da će rad Američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari poput širenja prosperiteta, jer smatra da slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije funkcije ambasadora u BiH radio je na poziciji zamjenika izvršnog sekretara i funkciji direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Nelson govori njemački, italijanski i španski jezik, a karijeru u državnoj službi počeo je kao dobrovoljac korpusa mira u Liberiji.

Dobitnik je trinaest nagrada State Departmenta za izvrsnost u menadžmentu, mentorstvu, inovacijama i javnoj diplomatiji te IDIZEM-ove nagrade za međureligijski dijalog i nagrade FedScoop 50 za federalno liderstvo u tehnologiji. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Teksasu.

Izvor: Klix.ba