“Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija, da u ime kraljice Elizabete druge, preuzmem dužnost britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Odnosi naše dvije zemlje su bliski i dugotrajni. To je partnerstvo, zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji”, kazao je Field.

U svom mandatu kaže trudit će se da nastavi graditi jake temelje, na kojima je predano radila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pomogla BiH da bude prosperitetna, uključujući i Britansko-njemačku inicijativu.

“Kao što je i najavljeno na Samitu o zapadnom Balkanu u julu u Londonu, udvostručit ćemo našu pomoć razvoju regiona, a time i ovoj zemlji. Nastavićemo podržavati vaše institucije, poslovne lidere, sudije, policajce, vojnike, nastavnike i mlade. U partnerstvu sa vama, spremni smo uraditi i puno više. Činjenica da su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da napuste Evropsku uniju će mnogo toga promijeniti. Ali, to ni u kom slučaju neće umanjiti našu podršku i ostvarivanje težnji njenih građana za euro-atlantskim integracijama. Upravo suprotno, Brexit će značiti veće, a ne manje, prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje”, naglasio je Field.

Ambasadorsku dužnost preuzima nakon dugogodišnjeg rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja, bilo da je riječ o bilateralnim odnosima sa Brazilom i Argentinom ili koordiniranju sa Evropskom unijom po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu jer je prethodno radio kao šef Odjela za pitanja Evropske unije i politiku Britanske ambasade u Zagrebu tokom perioda pregovora Hrvatske i EU o pristupu, zatim kao politički savjetnik u Misiji Evropske unije u Skoplju i kao šef političkog odjela u Delegaciji Evropske Unije u BiH, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

Izvor: Fena