Dan Europe  obilježit će se  u Sarajevu vojnom paradom u kojoj će učestvovati pripadnici EUFOR-a i vojnici OSBiH, uključujući i Vojni orkestar OSBiH. Večeras u Narodnom pozorištu svečani prijem i koncert Sarajevske filharmonije.

Svečanost u organizaciji EU i EUFOR-a kojom se obilježava Dan Evrope u Bosni i Hercegovini (BiH), bit će održana danas ispred Doma Oružanih snaga (OS) BiH u Sarajevu, saopćeno je iz EUFOR-a.

U vojnoj paradi učestvovat će vojno osoblje EUFOR-a i OSBiH, uključujući i Vojni orkestar OSBiH.

Ovim se ističe tijesna saradnja EU porodice i BiH, EUFOR-a i zemalja učesnica u njegovoj misiji i OSBiH, kao i uzajamna podrška i uvažavanje koje postoje između njih dok zajedno rade za mir, sigurnost, stabilnost i prosperitetniju budućnost u BiH.

Vijenci i cvijeće na spomen-obilježjima

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović prisustvovat će polaganju cvijeća na spomen-obilježjima povodom Dana pobjede nad fašizmom. Počast žrtvama fašizma odaće se u 10 sati na Spomen obilježju Vječna vatra, u 10:30 u Spomen parku Vraca ,a u 11 sati na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995.

Svečani prijem i koncert Sarajevske filharmonije

Dan Europe biće obilježen i svečanim prijemom i koncertom Sarajevske filharmonije povodom u u Narodnom pozorištu u Sarajevu, s početkom u 19.00 sati .

Dan Evrope se slavi svake godine 9. maja povodom godišnjice historijske Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena EU. To je i prilika da se slave dostignuća EU – trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) će zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem svečano otvoriti večerašnji prijem i pozdraviti prisutne, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(09. maj 2017.)