Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže da, ako se u obzir uzme naoružavanje Srbije i entiteta RS i rusko vojno prisustvo kroz stalne vojne vježbe u Srbiji, jasno je da je cilj destabilizacija Balkana preko Kosova ili BiH.

Jedna od vodećih ruskih Balkanista, profesorica Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, Elena PONOMARYOVA, nedavno je za vojni časopis “Crvenu zvezdu” govorila o trenutnoj situaciji na Balkanskom poluostrvu istakavši da su bosanaki muslimani ustvari Srbi koji su prešli na Islam i u okviru socijalizma definirali svoju nacionalnost.

Ona dalje nastavlja da je Kosovo opasnije od BiH kad je u pitanju Islamski radikalizam i da Zapad svjesno podržava Kosovo kao enklavu u kojoj može nastati novi kalifat što po njenom mišljenju ne isključuje ni BiH.

„Meni se čini kao da je sve ovo rekao prof.dr. Nenad Kecmanović ili Matija Bećković, a ne vodeći ekspert za Balkan ruskog MVP-a. Nakon dokumentarnog filma o težnjama ka nezavisnosti RS puštenog preko kanala Russia Today, ovo je drugi veći otvoreni medijski atak Ruske Federacije na BiH. Medijska priprema je važan segment demonizacije uslovno rečeno protivnika ili ciljane teritorije“, kaže za Vijesti.ba stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović.

On podsjeća da su ovakve i slične članke ruski mediji objavljivali prije i u toku Ukrajinske i Sirijske krize.

“Tako da je ovo siguran znak otvorenog neprijateljstva što mora biti signal za uzbunu u BiH. Nažalost naši političari daju ponekad krajnje amaterske izjave koje samo daju argument više kod ovakvih nazovimo to napada“, kaže naš sagovornik.

Ahatović dodaje da, ako se u obzir uzme naoružavanje Srbije i entiteta RS i rusko vojno prisustvo kroz stalne vojne vježbe u Srbiji, jasno je da je cilj destabilizacija Balkana preko Kosova ili BiH.

“To više nije pitanje da li će se desiti nego kada. Sa druge strane EU kalkuliše sa prijemom zemalja regiona, dok je NATO otvorio vrata za skoro sve zemlje regije pa i BiH. Stvar je nivoa ruskog uticaja da li ćemo na kraju i postati punopravni član Sjevernoatlanske vojne alijanse. A što budemo bliže tom članstvu to će rast opasnost od konflikta za koji su preduslovi stvoreni“, zaključio je Nedžad Ahatović.

Izvor: vijesti.ba (13. novembar 2019.)