U audio snimku koji se pripisuje lideru takozvane “Islamske države” Abu Bakr al-Bagdadiju, sledbenici te militantne organizacije pozivaju se da se i dalje bore protiv neprijatelja širom sveta, uprkos nedavnim porazima.

Snimak koji traje 54 minuta objavila je 22. avgusta uveče medijska podrška “Islamske države” (Islamska država Iraka i Levanta – IDIL), fondacija Al-Furkan.

To je prvo oglašavanje koje se pripisuje al-Bagdadiju posle skoro godinu dana i dovodi u pitanje informaciju da li je on živ ili mrtav.

U snimku Bagdadi između ostalog pominje aktuelne događaje, uključujući i trzavice na relaciji Turska-Sjedinjene Države zbog pritvaranja američkog pastora. Ako se potvrdi da je glas na audio-zapisu zaista Bagdadijev, to bi negiralo izvještaje o njegovoj smrti.

Do sada je, naime, nekoliko puta objavljeno da je ubijen, ali vojni zvaničnici SAD-a rekli su da veruju da je još uvek živ.

Bagdadi se u javnosti pojavio samo jednom i to 2014. u iračkom gradu Mosulu.

Poslednji put obratio se u audio poruci u septembru 2017. kada je pozvao svoje sledbenike da ubijaju neprijatelje svugde koristeći bilo koje naoružanje, a “Islamska država” je od tada potvrdila da stoji iza brojnih napada širom sveta.

Abu Omar al Bagdadi bio je šef Al Kaide u Iraku, a potom je posle spajanja te grupe s drugima, preuzeo vođstvo militantne organizacije “Islamska država” u toj zemlji.

Odgovoran je za organizovanje nekoliko desetina samoubilačkih napada u Iraku.

Izvor: RSE (23. avgust 2018.)