Za sutra najavljeni trilateralni sasatanak ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, koji se trebao održati u Banjaluci, je odgođen, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BIH.

“Obavještavamo medije da se za sutra najavljen trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske odlaže. Novi termin će biti naknadno usaglašen i objavljen. Do odlaganja sastanka je došlo zbog vanrednih okolnosti uslijed kojih ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu neće biti u prilici biti u Banjaluci na planiran datum”, navodi se u saopštenju.

Ministri vanjskih poslova će prvom sljedećom prilikom razgovarati o temama zajedničkim za sve tri države kao što su regionalni projekti u oblasti prometne infrastrukture, ekonomska suradnja i opšta politička situacija u regiji.

Trilaterali sastanci između BiH, Srbije i Turske održavaju se od 2010. godine s ciljem unapređivanja međusobnih odnosa, kao i otvaranja prostora za privrednu saradnju i rasterećivanja političkih odnosa.