Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i postoje samo temeljem Ustava BiH. Svi organi vlasti imaju obavezu da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, navedeno je iz OHR-a na upit N1 televizije o obilježavanju Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Ustavni sud BiH je razmotrio usklađenost 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće, i moraju se poštovati”, saopćeno je iz OHR-a na upit N1 televizije.

Želimo ponoviti raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan RS-a treba biti predviđen u skladu sa pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava. Pozivamo političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju sa neophodnih reformi“, rečeno je iz OHR-a.

Iz ove institucije su istakli da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

(10. januar 2018.)