Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović komentarišući za Klix.ba priče o eventualnim posljedicama korigovanja granica na Kosovu po BiH, istakao je da će se uskoro morati otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH. Kako je procijenio taj će proces ubrzati predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Politički je neozbiljno dovoditi uopće u pitanje granice Kosova i BiH. Naša zemlja je jedina država u Evropi koja ima hiljadugodišnje granice. To mnoge države, pa ni naši susjedi, nemaju”, rekao je Osmanović.

Zvaničnicima iz Republike Srbije poručio je da se ne miješaju u unutrašnju politiku BiH isto kao što se BiH ne miješa u unutrašnju politiku Srbije, a ni Kosova.

“Mi bismo voljeli da se nađe mirovno rješenje između Kosova i Srbije, ali dovoditi u paralelu Kosovo i BiH je neodgovorno i o tome nećemo voditi raspravu”, kazao je Osmanović.

Istakao je da je predsjednik manjeg bh. entiteta i SNSD-a Milorad Dodik pokazao nervozu na pitanju razgraničenja Srbije i Kosova jer očito BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jača svoje institucije.

“Ovo što radi Dodik pokazuje da RS postaje ozbiljan problem. Toga su svjesne i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. RS postaje ozbiljan problem ne samo kretanju BiH na euroatlantskom putu nego postaje teret i cijelom regionu. Morat će se uskoro otvoriti pitanje unutrašnjeg uređenja BiH, a Dodik će to ubrzati svojom politikom”, rekao je Osmanović.

Ponovio je kako su vanjske granice BiH nesporne, ali unutrašnje uređenje u pravcu Dejtona 2 definitivno će ubrzati politika Milorada Dodika koji je teret kompletnom regionu.

“Vidimo da se radikalni elementi lijepe na takvu politiku u Srbiji. To bi moglo dovesti do eskalacije u cjelokupnom regionu od Kosova, preko Makedonije i tako dalje. To ne odgovara EU i SAD-u”, smatra Osmanović.

Ministra civilnih poslova BiH je Klixu.ba odgvorio i da li prema njegovim procjenama, EU ima kapacitete da se nosi s problemima na Balkanu s obzirom na unutrašnje probleme u EU.

“BiH iza sebe ima Dejtonski mirovni sporazum koji je čvrst međunarodni ugovor i on je obavezujući za sve. To je sporazum iza kojeg stoje svjetske sile i o njemu mora voditi računa i EU i zemlje članice EU. Bilo kakve političke tenzije na zapadnom Balkanu ne odgovaraju EU”, zaključio je Osmanović.