Južno od Mosula pronađen je duboki ponor koji lokalno stanovništvo zove “Khasfa”, a IDIL ga je pretvorio u mjesto masovnih ubistava, piše Sky News.

Procjenjuje se da bi u grobnici moglo biti i više od 6.000 tijela te da su pripadnici IDIL-a unutra bacali sve javne službenike, policiju, vojsku, ljekare i naučnike.

Islamska država navodno je na ovom mjestu počinila toliko ubistava da se ponor smatra najvećom masovnom grobnicom u Iraku.

Delegacija Međunarodne komisije za nestale osobe u Iraku pokušala se približiti ponoru, ali IDIL je na čitavom okolnom području postavio mine.

Pet osoba već je smrtno stradalo u pokušaju da dođu do ponora, uključujući novinarku Shifu Gardi.

Iako je delegacija dogovorila s iračkom vladom da će s njima poslati ekipu za deminiranje, šef lokalne policije im je rekao da tamo ne postoji takva ekipa.

Potom su upotrijebili dron i vidjeli da je IDIL pokušao napuniti ponor zemljom, ali jedna od strana je počela kliziti pa su uočili vozila na dnu ponora.

Seoski starješina Mohamed Abdelkarim rekao je da je redovno gledao kako šalju kamione i autobuse pretrpane ljudima prema ponoru. Ostali svjedoci vidjeli su kako guraju vozila i ljude preko ruba.

(28. mart 2017.)