Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pamer (Martin Pammer) izjavio je jutros u Sarajevu da se njegova zemlja zalaže za dalje širenje Evropske unije, iako trenutno nisu sve članice tako raspoložene.

Na konferenciji “Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU”, Pamer je rekao da se BiH sada priprema za izbore što predstavlja važan trenutak i nada se da će dobiti konstruktivne snage koje će nastaviti rad na realizaciji Reformske agende i evropskog puta.

Kazao je da će se na konferenciji razgovarati o važnim unutrašnjim i vanjskim pitanjima na putu ka EU i šta širenje Unije znači, da li je još poželjno ili nije, te šta treba uraditi na tom planu.

“Austrija ima veliki interes da BiH napreduje i zato smo organizovali ovu konferenciju da razgovaramo o tome šta je neophodno, šta je moguće, a šta nije”, rekao je Pamer.

Priznao je da unutar EU ima različitih snaga od kojih su neke više, a neke manje za dalje širenje Unije, jer je taj proces u prošlosti bio ambivalentan.

Pamer je naveo da trenutno u EU postoje tenzije između zapada i istoka, te sjevera i juga, ali i da sama Unija mora biti sposobna da primi nove članice kao što one moraju biti spososbne da provedu evropske pravila.

Konferencija je okupila kreatore politika, analitičare, stručnjake i predtsavnike civilnog društva, kako bi razgovarali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija BiH, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Na skupu će, pored ostalih, govoriti šef Odjela za proširenje EU/Jugoistočnu Evropu Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije ambasador Klaus Vofer (Klaus Wölfer), šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić i direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH Edin Dilberović.