Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebali bi se u utorak izjasniti o smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Zahtjev za smjenu podnijeli su parlamentarci iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)i Demokrtskog narodnog saveza (DNS).

Prijedlog za Mektićevu smjenu stavljen je kao 18. tačka dnevnog reda sutrašnje sjednice. Upitno je da li će uopće biti kvoruma za održavanje sjednice ili raspravu o svim tačkama dnevnog reda s obzirom na to da parlamentarci imaju obaveza vezanih za predizbornu kampanju koja počinje ove sedmice.

Zastupnici klubova SNSD-a i DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su 26. jula u proceduru prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize.

U obrazloženju je navedeno da je BiH od početka 2018. godine suočena s ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti. Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija.

“Postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti, u saradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaj, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata”, navedeno je u obrazloženju prijedloga klubova SNSD-a i DNS-a.

Mektić je reagujući na ovu inicijativu kazao kako su SNSD i DNS nemoćni da urade bilo šta pa pričaju demagošku priču.

“Neću da komentarišem izjavu Staše Košarca, koji se ovih dana nalupao o svemu i svačemu”, poručio je Mektić.

Predsjednik Republike srpske i lider SNSD Milorad Dodik u nedjelju je izjavio da će tražiti deportaciju migranta.