Američki potpredsednik Majk Pens pohvalio je demokratiju Indonezije i njen umeren oblik Islama posle sastanka sa predsednikom te zemlje Džokom Džokovijem Vidodom, prenosi Beta.

Pens je doputovao u Džakartu u okviru svoje turneje po zemljama Azije i Pacifika tokom koje nastoji da potvrdi tradicionalna američka savezništva u vreme kada se postavljaju pitanja da li je predsednik Donald Tramp posvećen tom regionu. Pens je prethodno posetio Južnu Koreju i Japan.

Pens je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Džokovijem rekao da SAD žele da ojačaju svoje strateško partnerstvo s Indonezijom. U kratkoj izjavi Džokovi je rekao da su se dogovorili da pojačaju saradnju.

Potpredsednik SAD pohvalio je Indoneziju, najmnogoljudniju muslimansku zemlju, zbog njenog umerenog oblika islama i rekao da će dve zemlje nastaviti da sararađuju u borbi protiv terorizma. On je rekao da SAD i Indonezija dele demokratske vrednosti.

Pens je, međutim, najavio izvesne izmene u komercijalnim i ekonomskim odnosima dve zemlje, navodeći da američki izvoznici treba da imaju jednake uslove i da odnos treba da bude takav da bude dobar i za jednu i za drugu stranu.

(20. april 2017.)