Otpravnica poslova Ambasade Sjedinjenih Država u Prištini Coolen Hyland (Kolin Hajland) objavila je na svom Twitter nalogu da je “Philip Kosnett (Filip Kosnet) upravo položio zakletvu kao novi američki ambasador na Kosovu.

On je bio otpravnik poslova u Američkoj ambasadi u Ankari. Tokom karijere je obavljao diplomatsku dužnost u osam misija SAD-a u Evropi, Aziji i na Bliskom istoku, a bio je i na visokim pozicijama u State Departmentu.

Odgovarajući na pitanja američkih senatora u okviru procesa potvrđivanja njegove nominacije u augustu, Kosnett je pred Odborom američkog Senata za vanjske poslove govorio o potencijalnom angažmanu na Kosovu.

Najprije je u uvodnom izlaganju rekao da KFOR ostaje ključan za stabilnost i sigurnost na Kosovu.

Dodao je da podržava tranziciju Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO-a, sa ograničenim odbrambenim mogućnostima, i da Kosovo treba nastaviti tražiti podršku Srba za uspješnu transformaciju bezbednosnih snaga.

Rekao je u Senatu da će mu prioriteti biti jačanje vladavine prava, borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina na Kosovu, da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije te raditi na tome da kosovska Vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine.