Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) poručio je da nije vrijeme za provokacije, nego za odavanje počasti žrtvama srebreničkog genocida.

“Upravni odbor apelovao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno, kako i dolikuje prirodi ovog događaja. Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde”, saopštio je danas Upravni odbor.

Izjavu su potpisali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasadori Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije.

Izjavu nije potpisao ambasador Rusije.

“Nažalost, nismo se mogli pridružiti izjavi koju su danas usaglasili naši partneri u PIC-u. Polazimo od toga da u ovakvoj varijanti ona ne bi odgovarala u potpunosti zadacima trenutne situacije”, navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ruska Ambasada, kako se navodi, iskazuje poštovanje prema svim žrtvama proteklog rata i izražava saučešće njihovim članovima porodica, prijateljima i najmilijim.

“Ubijeđeni smo da ovakve manifestacije treba da doprinose uspostavljanju povjerenja i međusobnog razumijevanja između naroda, postizanju istinskog pomirenja i liječenja rana nedavne prošlosti. One ne bi trebale da budu iskorištene radi promovisanja negativne političke agende”, ističe se u saopštenju iz Ambasade Ruske Federacije povodom izjave ambasadora PIC-a.

(10. JUL 2017.)