Hrvatski premijer Andrej Plenković, drugog dana najnovije posjete Bosni i Hercegovini, u Mostaru je izjavio kako Hrvatska ima najbolje namjere prema BiH. Plenković je to kazao odgovarajući na novinarsko pitanje o kritikama da ovaj put tokom posjete BiH nije došao u Sarajevo.

Hrvatski premijer je podsjetio da je, nakon što je postao premijer Hrvatske prije 11 mjeseci, prvo zvanično posjetio BiH i Sarajevo. Naveo je i da je održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH 7. jula u Sarajevu, prva takva sjednica nakon sedam godina.

„Činjenica da sam ja danas već, otkad sam premijer, sedmi put u BiH mislim da govori zaista koliko je BiH Hrvatskoj važna, koliko podupiremo i reformske napore i želimo rješavati neka otvorena pitanja, što je normalno, njih ima svih ovih godina koje su iza nas“, rekao je Plenković.

Ustvrdio je kako gaji afirmativan pristup čvrste podrške i razumijevanja, koji je gajio i u različitim drugim ulogama, prije nego što je postao predsjednik Vlade.

„Imamo jedan jedinstven stav i na tome ćemo raditi. Ja sam prekjuče razgovarao sa kolegom (predsjednikom Vijeća ministara BiH, Denisom) Zvizdićem. Prema tome, naša komunikacija je kontinuirana. Sve što radimo, radimo u suglasju i sa najboljim namjerama“, rekao je Plenković.

Podsjećanja radi, Andrej Plenković je tokom jučerašnje posjete Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru ponovio da će gradnja Pelješkog mosta biti nastavljena, te da Hrvatska očekuje donošenje pravednijeg Izbornog zakona u BiH do izbora u oktobru 2018. godine.

Plenković je jutros u Mostaru posjetio Dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

(09. septembar 2017.)