Suđenje Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na strano ratište u Ukrajini, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva.

Optužnica tereti Stevića da je u julu 2014. godine preko Graničnog prelaza Pavlovića most prvo otišao preko Beograda do Moskve, a potom u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio paravojnoj jedinici “Jovan Šević”. Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te do kraja septembra 2014. godine obavljao različite aktivnosti u ovoj jedinici, čime je počinio krivično djelo “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranoj paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji koja djeluje van BiH”.

Tužiteljica Suada Pašić je u uvodnoj riječi navela kako će Tužilaštvo dokazati da je Stević bio na ratištu, gdje je bio aktivni učesnik.

“Vjerujemo da će Sud doći do zaključka da je optuženi kriv i da će ga kazniti”, kazala je tužiteljica Pašić.

Ona je za naredno ročište predložila saslušavanje dvojice službenika Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA).

Advokat optuženog Veljko Ćivša rekao je da Odbrana neće iznositi uvodnu riječ u ovom trenutku, već na glavnom pretresu nakon što Tužilaštvo iznese svoje dokaze.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića da li se neki od dokaza mogu smatrati nespornim, poput samog boravka Stevića u Ukrajini, Ćivša je kazao da će njegov branjenik “objasniti razlog njegovog odlaska tamo”.

Suđenje Steviću trebalo je početi krajem augusta, ali su dva prethodna ročišta otkazana.

Nastavak suđenja je 29. oktobra.

Izvor: detektor.ba (15. oktobar 2019.)

Print Friendly