Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome učestvuje državni vrh tri zemlje počeo je danas u Beogradu u Palati Srbija, javlja Anadolija.

Samit se održava u okviru drugog dana posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a psim njega, učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Nakon samita, učesnici će dati izjave za medije.

Pred Samit, a tokom prvog dana posjete Srbiji, Erdogan je juče izjavio da zemlje regije čine temelje mira i saradnje u regionu, te da je čovječanstvu umjesto sukoba potreban mir, te je najavio da će Turska nastaviti sa investicijama u Srbiji.

Osim toga, rekao je da Ankara igra i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, te dodao kako Turska podržava euroatlantski smjer regije.

Mnogo pitanja za razgovor

Predsjednik Srbije Vučić rekao da se mnogo raduje održavanju samita s kolegama iz BiH.

Uoči posjete Beogradu, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je kako postoji set pitanja o kojima se može razgovarati, a među njima su migrantska kriza, pregovori između Srbije i Kosova, kao i infrastrukturna povezanost regiona.

Potom će predsjednici Turske, Srbije i članovi Predsjedništva BiH prisustvovati svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo u Sremskoj Rači.

Projekat izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo Erdogan je nazvao “mostom mira, koji će povezivati srca naroda”.

Procjenjuje se da bi gradnja prometnice mogla koštati tri milijarde eura.

Prvi komercijalni ugovor za projektovanje i gradnju dionice koja će prolaziti kroz Srbiju, potpisan je u decembru prošle godine između Vlade Srbije i turske kompanije “Tasyapı”, u vrijednosti od 250 miliona eura.

Kada je riječ o dionici koja će prolaziti kroz BiH, dugo su vladale nesuglasice o tome kuda će ići trasa, da bi na kraju bio usaglašen prijedlog kružne dionice autoputa i brze ceste. Dogovorena dionica je Višegrad – Sarajevo – Tuzla prema Bijeljini, gdje bi se opet išlo prema granici sa Srbijom.

Izvor: Agencije