Policija je zabranila skup planiran za subotu (25. avgust) u Novom Sadu na kome je Udruženje učesnika oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje je organizator zatvorenog Omladinsko-patriotskog kampa na Zlatiboru, planiralo da učesnicima kampa dodeli diplome, saopštilo je to udruženje.

Bilo je planirano da učesnici kampa u stroju koračaju 300 metara od sedišta udruženja, koje je organizator kampa, do Trga Slobode u Novom Sadu gde je najavljeno intoniranje tri pesme: državne himne, pesme Marš na Drinu i himne za život Srbije, navode iz Udruženja.

Iz Udruženja navode da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup zbog mogućnosti da se na prostoru prijavljenom za okupljanje okupi veći broj građana suprotnih stavova i da postoji opasnost da dođe do međusobnog sukoba.

Iz Udruženja najavljuju žalbu na ovu odluku MUP-a.

“Ukoliko i nakon žalbe bude ponovo doneto rešenje o zabrani skupa, biće najavljen novi skup u Beogradu za 16.9.2018”, navode iz Udruženja.

“Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018”, u okviru koga su deca i mladi, uzrasta između 14 i 23 godine podučavana, između ostalog, borilačkim i vojničkim veštinama, zatvoren je 17. avgusta odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti.

Ovaj kamp, organizovan je po uzoru na vojno-patriotske kampove u Ruskoj Federaciji.

Ambasador SAD-a u Beogradu Kajl Skat (Kyle Scott) objavio je na Tviteru povodom kampa na Zlatiboru da američka ambasada, za razliku od ruskih kolega, podržava košarkaške kampove, takmičenje iz geografije i pripreme srednjoškolaca za školovanje u Americi.