Velika Britanija saopštila je da je protiv promjena granica na Balkanu i da bi Srbija i Kosovo trebalo da riješe problem uzajamnim priznanjem, prenio je u petak Politico izjavu portparola britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

On je u četvrtak kazao da je “normalizacija odnosa Srbije i Kosova ključna za sigurnost, stabilnost i napredak ove zemlje i šireg regiona”.

“Ova vlada vjeruje da bi to trebala biti osnova priznavanja nezavisnih suverenih država u okviru njihovih trenutnih granica”, rekao je portparol.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je prošle sedmice u Kijevu, odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa (RSE), da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova.

“Međutim, postoje novi znaci da obje vlade veoma možda žele da veoma tiho o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dvije strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo. To je očigledno teško pitanje – da nije tako – odavno bi bilo riješeno. No, mi se nećemo u to miješati i ne mislim da će iko u Evropi to spriječavati ako dvije strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rješenje”, rekao je Bolton.

Nakon toga je i Evropska komisija saopštila da Beogradu i Prištini treba ostaviti prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.