Poljski čelnici na Skupštini NATO za najveću prij Predsednik Poljske Andžej Duda na plenarnoj sednici prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO u Varšavi označio je danas Rusiju za najveću pretnju stabilnosti i bezbednosti Evrope, dok je premijer Mateuš Moravjecki naveo kao primer hibridnog oružja uperenog u Evropu ruski gasovod Severni tok 2 koji je nazvao “otrovnom pilulom Rusije Evropi”.

“Sa žaljenjem konstatujem da se Rusija nije nikada pomirila sa padom imperijalnog SSSR, a na devedesete godine pune nade da će u Evropi biti trajni mir, gleda kao na samo stratešku pauzu u sukobu Istok-Zapad. Bespravna aneksija Krima, vojna intervencija u Gruziji pa čak i pokušaji ubistava na teritoriji članica NATO uz korišćenje hemijskog oružja. Niko valjda ne sumnja da su te pojave i procesi veoma uznemirujući, posebno za Srednju i Istočnu Evropu”, kazao je poljski predsednik Duda.

On je naglasio da NATO i njegove članice moraju da neguju transatlantske veze, Evrope i SAD posebno sada, kada je, kako je kazao sistem bezbednosti izložen napadima i testovima, pre svega od strane Rusije a da SAD treba da shvate da je ulaganje u bezbednost Evrope njihova najbolja investicija.

Poljski predsednik optužio je Rusiju i regionalne moćne zemlje da destabilizuju pored Evrope Bliski i Srednji istok, produbljuju stradanja tamošnjeg stanovništva a utiču i na Evropu tako što raste broj migranata koji pokušavaju da predju granica i nadju u njoj utočište.

Premijer Mateuš Moravjecki parlamentarce zemalja članica NATO i partnerskih zemalja na redovnom prolećnom zasedanju od 25. do 28. maja u Varšavi upozorio je da su sve prisutnije hibridne pretnje a kao primer takve pretnje naveo je izgradnju gasovoda Severni tok 2 na dnu Baltičkog mora, kojim bi uz postojeći Severni tok ruski gas mogao u potpunosti da zaobidje Ukrajinu i destabilizuje je.

Predsednik Duda i premijer Moravjecki srešće se danas i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

(28. maj 2018.)