Poljska će staviti veto na eventualne evropske sankcije Mađarskoj, izjavio je danas u Vilnjusu šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič reagujući na odluku Evropskog parlamenta o pokretanju procedure protiv vlasti u Budimpešti.

“U slučaju razgovora o tome u Evropskom savjetu, mi ćemo biti protiv. Stavićemo veto na odluku o sankcjama”, rekao je Čaputovič u poseti Litvaniji, prenosi AFP.

Evropski poslanici glasali su u srijedu za preduzimanje mjera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog, kako se navodi, podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava.

Evropski parlament je ubedljivom većinom usvojio izvještaj koji preporučuje aktiviranje procedure po članu sedam Ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosudja.

Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

“EU pokušava da vrši pritisak na zemlje našeg regiona i zbog toga treba da budemo solidarni”, rekao je poljski ministar.

Litvanski ministar inostranih poslova Linas Linkevicijus rekao je da je njegova zemlja za dijalog i protiv ultimatuma ali nije precizirao da li će Litvanija staviti veto na moguće sankcije Mađarskoj.