Državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo izdao je saopćenje povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Ove godine se obilježavaju 23 godine od genocida u Srebrenici. Danas se mi, Amerikanci, pridružujemo ljudima Bosne i Hercegovine u čast sjećanja na više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su izginuli u Srebrenici”, naveo je Pompeo.

Strašni genocid u Srebrenici, ističe se u saopćenju, podsjeća nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti za dobrobit svih građana, bez obzira na rasu ili vjeru, u Bosni i Hercegovini i svugdje.

“Svakodnevno se trebamo prisjećati na prošlost dok gradimo bolju budućnost. Moramo raditi kako bismo nadvladali pritužbe iz prošlosti i ojačali demokratske institucije tako da naš put nikada više ne vodi natrag u mračne dane prošlosti. Moramo raditi za dan kada su ostaci svih ubijenih u Srebrenici konačno pronađeni i mogu ležati u svojim vječnim počivalištima i kad pravda dođe do svih počinitelja koji su još uvijek na slobodi”, rekao je Pompeo.

Iz Državnog tajništva se navodi da “Sjedinjene Države stoje s ljudima Bosne i Hercegovine na ovaj dan”.

“Nećemo zaboraviti vaš pad. Odajemo poštovanje žrtvama genocida i ostanemo čvrsto u našem partnerstvu kako bismo vam donijeli trajnu stabilnost i prosperitet vašoj zemlji”, zaključuje se u saopćenju američkog državnog tajnika.

(11. juli 2018.)