Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji, povratak bh. državljana, bivših stanovnika takozvane Islamske države, koji je bio planiran za sutra, odgođen je do daljnjeg, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Iz ovog ministarstva su naveli da nastavljaju komunikaciju i saradnju s međunarodnim partnerima kako bi se transport bh. državljana iz Sirije “izvršio kada se za to steknu povoljni uslovi”. U saopćenju se dodaje da su izvršene sve pripreme za prijem bh. državljana povratnika iz Sirije, odnosno prve grupe žena i djece, u skladu s ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Ovo je drugi put da je odgođen organizovani transport prve grupe povratnika iz kampova u Siriji, nakon što je jedan takav početkom oktobra 2019. također odgođen.

Predsjedništvo BiH je početkom decembra pozvalo državne institucije da ubrzano rade kako bi obezbijedile siguran povratak 24 osobe, žena i djece, koje su ranije živjele na teritoriji pod kontrolom takozvane Islamske države a sada se nalaze u kampovima u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo je kazalo da postoji “hitna potreba koordinirane akcije od strane relevantnih državnih institucija kako bi se osigurao siguran povratak u Bosnu i Hercegovinu, kao i reintegracija grupe od 24 osobe”.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio je početkom novembra da vjeruje da 260 građana BiH boravi u kampovima u Siriji.

Dosad je Državni sud osudio 25 muškaraca – na ukupno 47 godina i dva mjeseca zatvora – zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.

Izvor: detektor.ba (06. decembar 2019.)