Ruski predsjednik Vladimir Putin je obavijestio američke zvaničnike kako i on želi da iranske snage napuste Siriju. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton obećao je da će izvršiti pritisak kako bi primorao Teheran da se povuče iz Sirije, dok je iranski zvaničnik upozorio SAD da ne uzima Iran za metu, rekavši kako će to imati visoku cijenu.

Govoreći na konferenciji za novinare na kraju trodnevne posjete Izraelu, čiji je fokus bio usmjeren na Iran, Bolton je izjavio da će s kolegom Nikolaijem Patrushevom razgovarati u Ženevi o povlačenju iranskih snaga iz Sirije.

Prema Boltonu, ruski predsjednik Vladimir Putin je obavijestio američke zvaničnike kako i on želi da iranske snage napuste Siriju, s obzirom na to da dvije zemlje nemaju iste interese.

“To ne mogu učiniti sam… Poenta je da bi američko-ruski napori mogli biti dovoljni da se to izvede”, rekao je Bolton.

‘Cilj je uništenje ISIL-a u Siriji’

Vezano za američko vojno prisustvo u Siriji, Bolton je naglasio kako ove snage na teritoriji Sirije zadržava prisustvo iranskih snaga i organizacije Islamska država Irak i Levant.

“Naši interesi u Siriji su da završimo uništavanje ‘države kilafeta’, koju je proglasio ISIL, i da se bavimo kontinuiranom prijetnjom od ISIL-ovog terorizma, pored zabrinutosti zbog prisustva milicija i redovnih snaga Irana”, dodao je.

“Idemo vidjeti što se mi i drugi možemo dogovoriti u smislu rješavanja sukoba u Siriji. Međutim, jedini preduvjet je povlačenje svih iranskih snaga nazad u Iran”, kazao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Pripisao je Izraelu niz nedavnih napada na Siriju u kojima su ubijeni Iranci, iako izraelska Vlada to rijetko priznaje.

Ukazujući na te napade, Bolton je izjavio: “Svaki put kada je Iran isporučio rakete ili drugo prijeteće oružje u Siriju u proteklim mjesecima, Izrael je napao na ove ciljeve”.

“Smatram to legitimnim činom samoodbrane”, rekao je.

‘Ne miješamo se u unutrašnja pitanja Irana’

Bolton je izjavio da sankcije koje su Sjedinjene Američke Države ponovo nametnule Iranu imaju veliki utjecaj na ekonomiju ove države i njeno javno mnijenje, ali da promjena tamošnjeg režima nije dio američke politike.

Odgovarajući na Boltonove izjave o izlasku iranskih snaga iz Sirije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao kako sve strane snage koje se nalaze na teritoriji Sirije bez odobrenja sirijske Vlade na koncu moraju napustiti tu zemlju.

Izjave američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost poklopile su se s upozorenjem koje je Ahmad Khatami, član Skupštine eksperata vodstva, uputio Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši kako će cijena uzimanja Irana za metu biti visoka te da će se Izrael naći na listi iranskog odgovora.

Iranska Revolucionarna garda također je obećala da će se suprostaviti pritiscima na svoj raketni program.

Izvor: Al Jazeera (23. avgust 2018.)