Pozivom iz Christchurcha, mjesta na Novom Zelandu gdje je ubijen 51 musliman tokom terorističkog napada 15. marta 2019. koji se uživo prenosio na internetu, 10 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija, kao i glavni akteri digitalnih kompanija, obavezali su se da će voditi zajedničke aktivnosti u cilju suzbijanja nasilnog terorističkog i ektremističkog sadržaja na internetu, i okončati instrumentalizaciju interneta od strane terorista.

Poziv iz Christchurcha je akcioni plan koji obavezuje vlade, međunarodne organizacije i internet kompanije da preduzmu niz mjera, a posebno:

  • Razviti alate za prevenciju preuzimanja terorističkog i nasilnog ekstremističkog sadržaja;
  • Boriti se protiv uzroka nasilnog ekstremizma;
  • Poboljšati transparentnost u otkrivanju i povlačenju sadržaja;
  • Podstaći kompanije koje osmisle i koriste algoritme da ne usmjeravaju korinike ka nasilnim ekstremističkim sadržajima, i time smanjiti viralnost objava.

Na poziv Emmanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske, i Jacinde Ardern, premijerke Novog Zelanda, okupili su se 15. maja 2019. u Parizu šefovi država, vlada, međunarodnih organizacija, šefovi globalnih tehnoloških kompanija i organizacija radi usvajanja Poziva iz Christchurcha i djelovanja protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na internetu.

“Možemo biti ponosni na ovo što smo započeli danas, sa Pozivom iz Christchurcha. Preduzeli smo konkretne mjere kako bi spriječili da se tragedija kao ona iz Christchurcha više ne ponovi. Teroristički napad od 15. marta je šokirao, posebno njegovom instrumentalizacijom društvenih mreža. Sa Pozivom iz Christchurcha, usvojili smo jedinstven pristup kako bismo riješili ovaj problem”, izjavila je Jacinda Ardern.

Novi Zeland i Francuska će ovaj poziv uputiti i drugim zemljama i kompanijama, i unaprijediti njegove ciljeve u međunarodnim krugovima.

Poziv su prihvatile Francuska, Novi Zeland, Kanada, Irska, Jordan, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Senegal, Indonezija, Evropska komisija, kao i Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Qwant, Twitter, Youtube i DailyMotion. I druge zemlje kao Australija, Njemačka, Indija, Japan, Nizozemska, Španija i Švedska, također su podržale ovaj Poziv.

Tekst Poziva i spisak onih koji su dali podršku na stranici www.appeldechristchurch.com

Izvor: Link