Predsednik Moldavije Igor Dodon objavio je danas da je otakazao učešće moldavskih vojnika u vojnim vežbama NATO u Ukrajini.

Dodon bliazk Rusiji objavio je svoju odluku na Facebooku.

“Učešće moldavskih vojnika na vojnim vežbama van nacionalanih granica nije prihvatljivo”, rekao je Dodon i zatražio “prekid priprema za slanje kontigenta”.

Zamjenik ministra odbrane Georgi Galbura je tražio da predsjednik odobri učešće 57 moldavskih vojnika u NATO manevrima pod nazivom “Brzi trozubac” (Rapid Trident) koji će se održati u Ukrajini od 7. do 23. septembra u blizini granice sa Poljskom. Oko 1.800 trupa uglavnom iz 14 NATO članica učetvovaće u vojnoj vježbi.

Galbura je rekao da moldavski vojnici od 1996. uzimaju učešće u tim godišnjim vežbama.

U njima učestvuju članice NATO i programa Partnerstvo za mir, koje najvećim dijlom čine nekadašnje članice istočnog bloka koje nisu u NATO.

Dok je predsjednik Dodon pristalica strateškog partnerstva sa Rusijom, moldavska vlada je proevropski orjentisana. Dodon je ranije ove godine saopštio da se protivi planiranom otvaranju kancelarije za vezu sa NATO-m u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu.

Igor Dodon, koji je u dobrim odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, već je zabranio učešće moldavskih vojnika na manevrima održanim krajem februara u Rumuniji.

Vašington i Bukurešt su tada naveli da “nije riječ o prijateljskom gestu”.

Moldavska je vlada prošlog mjeseca pozvala Ujedinjene nacije da razmatraju povlačenje ruskih trupa iz otcijepljenog moldavskog regiona, Transdnjestrije na predstojećoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja počinje sljedeće sedmice u Njujorku, 12. septembra.

U julu je moldavski parlament odobrio “simboličnu” izjavu kojom se poziva na uklanjanje ruskih trupa, oružja i vojne opreme iz Transdnjestrije.

Moskva drži kontigent od oko 2000 snaga u Transdnjestriji, od kojih su 1500 pripadnici onoga što Moskva zove “čuvari vojnih skladišta iz sovjetske ere”, kao i 500 mirovnih snaga koje osiguravaju 25-godišnji prekid vatre kojim se okončao krvavi sukob između Moldavije i njenog istočnog separtističkog regiona.

Rusija će od 14. do 20. septembra održati vojne vježbe sa Bjelorusijom u kojima će učestvovati više od 13.000 vojnika.

(09. septembar 2017.)