Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi pripreme odgovora na Upitnik Europske komisije, jedna je od tema o kojoj će danas razgovarati  članovi Predsjedništva BiH na sjednici u Sarajevu.

Pored europskih integracija, Predsjedništvo BiH će razmatrati i  finansijski izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan 30.06. 2017. godine.

Biće riječi i o prijedlogu odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Sporazum o projektu tehničke saradnje „Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofe i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“,   na dnevnom je redu današnje sjednice.

Prijedlog  odluke o prihvatanju Nota sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu, te davanje odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva nauke i tehnologije Islamske Republike Pakistan, također će se razmatrati na sjednici Predsjedništva BiH.

Prijedlog odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestale osobe u Bosni i Hercegovini između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Međunarodne komisije za nestale osobe, također je jedna od tema sjednice.

(13. septembar 2017.)