Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za ponedjeljak, 17. septembra, a poslanici će razmatrati izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom zakonodavnom postupku.

Jedina je to tačka za sada predloženog dnevnog reda, a radi se o izmjenama koje je u utorak jednoglasno usvojio Dom naroda PSBiH.

Usvajanjem izmjena u Predstavničkom domu ispoštovala bi se odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe tog zakonskog rješenja u junu 2017. godine, a izmjenama Zakona čuva se i integritet pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da niti istraga niti postupak ne mogu trajati do beskonačnosti nego su određeni rokovi u kojima se trebaju poduzeti određene radnje.

Ukoliko se u tim rokovima ne podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti, ali obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti.

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zapriječena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon.