Na ponovljenom suđenju Milanu Macuri, optuženom za pokušaj terorizma, Okružni sud u Banjaluci prihvatio je danas sve dokaze iz ranijeg postupka protiv njega.

Macuri se ponovo sudi jer mu je Vrhovni sud Republike Srpske (RS) ukinuo presudu kojom je bio osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma.

Odbrana i Tužilaštvo nisu imali primjedbe da se prihvate ranije izvedeni dokazi.

Nakon toga je sudija Snježana Kudrić prihvatila ranije izveden dokazni postupak, kada je saslušano i više svjedoka, te za 12. novembar zakazala iznošenje završne riječi.

Macurin branilac Dragan Stupar rekao je danas da je njegov branjenik poslije događaja preživio veliki stres, zbog čega je često boravio u bolnici.

Ovo je bio prvi postupak za djelo terorizma koji se vodio pred pravosuđem Republike Srpske i to nakon što je na društvenoj mreži Instagram Macura napisao da će na sebe staviti veću količinu eksploziva “C4” i doći na mjesto manifestacije “Zimzograd” i raznijeti se.

Presuda je ukinuta na osnovu žalbe Odbrane, a u obrazloženju presude Vrhovni sud RS-a je, između ostalog, naveo da “biće krivičnog djela terorizma mora imati dva osnovna elementa, i to radnju izvršenja i cilj”.

“Da bi se radilo o terorizmu, nije dovoljno samo da neko lice preduzme radnju prijetnje, već je potrebno utvrditi da li je tu prijetnju preduzelo u namjeri, odnosno u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske”, navedeno je u odluci Vrhovnog suda RS-a.

Oni su pojasnili da ne proizlazi da je spornu poruku optuženi objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana, i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, što je činjenica koja predstavlja bitan elemenat krivičnog djela terorizma.

“Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razrijeđenog piva, vina i rakije, primitivizma, droljetina i svih ostalih pi….. Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova, nije da ih nema, imale korist od sljedećeg: Odgovorno tvrdim da sam prvoklasni materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru Zimzograda”, napisao je Macura u poruci na svom profilu, zbog čega su reagovali policija i Tužilaštvo.

Slučaj je nakon odluke Vrhovnog suda ponovo vraćen pred Okružni sud u Banjaluci.

Izvor: detektor.ba (17. oktobar 2019.)