U proteklih osam mjeseci prikupljeno je 70.000 potpisa građana širom Bosne i Hercegovine za peticiju za ravnopravnost spolova, saopćila je Građanska inicijativa „Izbori se za ravnopravnost“ na završnoj konferenciji za medije u projektu “Dijalog za budućnost”, prenosi agencija Fena.

Potpisnici peticije su time zatražili punu primjenu bosanskohercegovačkog zakona o ravnopravnosti spolova, a realizatori ove kampanje zaključili da je 70.000 respektabilan broj i najavili da će kampanju nastaviti sa željenim ciljem da potpis stavi 100.000 građana.

Mladi volonteri, tokom realizacije kampanje na terenu, u kontaktu s građanima ujedno objašnjavaju suštinski značaj ravnopravnosti spolova kao bitnog elementa zdrave porodice koja je temelj za razvoj svakog društva, rečeno je tokom konferencije.

“Kampanja se nastavlja, želimo dokazati donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini da građani žele ravnopravnost i da svi zajedno moramo raditi na tome”, izjavila je projektna menadžerica Edina Selesković.

Stručnjakinja iz oblasti rodne ravnopravnosti Klelija Balta naglasila je da ravnopravnost spolova znači pitanje razvoja jedne države, pitanje obitelji kao osnovne ćelije društva koje može biti zdravo samo ako je zdrava i osnova.

Danijel Petrović, koordinator 60 mladih volontera koji su na terenu realizirali kampanju, naglasio je značaj rodne ravnopravnosti i dodao da je u osam mjeseci realizirano niz akcija na gradskim trgovima, tržnim centrima i drugim lokacijama jer je svaki novi potpis bio nova motivacija za nastavak kampanje.

Alma Mirvić iz UNDP-ja je izjavila da se projekat „Dijalog za budućnost“ bavi pitanjem društvene kohezije, većom pravičnošću i ravnopravnošću u društvu.

Zaključci, rezultati i konkretni prijedlozi za uvrštavanje načela rodne ravnopravnosti dostavljeni su na adrese političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, a više od 70.000 građana čeka njihov odgovor, navedeno je u pozivu.

Građanska inicijativa „Izbori se za ravnopravnost“ odvija se u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.