Viši službenik Ureda za javnu diplomatiju NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pszczel izjavio je kako NATO ne vrši pritisak na Bosnu i Hercegovinu, već “kreira priliku” te da je na bh. vlastima da odluče da li će prihvatiti ponudu. Na pitanje o odnosima NATO-a i BiH i da li vjeruje da će BiH prevazići probleme s kojim se suočava na svom putu ka NATO-u, Pszczel je rekao da odluku koju su donijeli NATO saveznici prošle godine (kada je BiH pozvana da preda svoj Prvi godišnji nacionalni plan) treba tretirati kao jednu vrstu ponude.

“Ako bi vlasti u Sarajevu prihvatile ovu ponudu i pripremile Godišnji nacionalni plan, onda bi one mogle stvoriti različite mehanizme koji bi ih približili integraciji i cilju koji su oni već naveli. Ali ovo nije NATO-ov pokušaj da nekoga natjera na nešto. Naravno, od ključne je važnosti, kao što je to obično slučaj, da se upotrijebe svi demokratski mehanizmi i demokratska debata unutar zemlje kako bi se donijele odluke kojima bi ljudi koji su ih donijeli bili zadovoljni”, kazao je Pszczel za European Western Balkans.

Kako kaže, NATO ne vrši pritisak na BiH, već “kreira priliku” te naravno posmatra elemente debate od kojih su neki dijelovi sasvim normalni, dok također postoje elementi koji se možda odnose na neku vrstu nesporazuma.

“Naprimjer, bliži odnosi s NATO-om ili čak članstvo se opisuju kao opasni za regionalnu stabilnost. Onda da budemo iskreni, prijašnje iskustvo uvećanja, a ne zaboravimo da govorimo o zemljama kao što su Hrvatska, Albanija, Crna Gora i uskoro Sjeverna Makedonija, nije imalo negativne efekte na stabilnost i predvidljivost”, rekao je Pszczel.

On je dodao da ne treba uopće spominjati ekonomske prednosti i da smatra, skroz suprotno, da su ovi procesi bili veoma pozitivni.

“Mislim da se ovaj argument ne treba koristiti jer nema utemeljenje u realnosti. Naravno, mi smo svjesni raznih političkih emocija koje su prisutne u debati, ali dozvolite da napomenem, mi imamo dobre odnose s BiH, želimo da nastavimo i odluke na koje aludirate su oblik ponude. Ako zemlja želi da je prihvati, na njoj samoj je da to odluči. Mi ni na koga ne vršimo pritisak jer to nije način na koji mi radimo”, kazao je Pszczel.

Kompletan intervju s Robertom Pszczelom možete pogledati ovdje.