Kontingent od 2.500 automatskih pušaka namijenjenih policiji RS-a nabavljen je u Srbiji, u fabrici ‘Zastava oružje’. Najaktuelnije pitanje prethodnih dana u Bosni i Hecegovini, kojim su se pozabavili i strani mediji, jest kupovina 2.500 automatskih puški za potrebe policije bh. entiteta Republika Srpska. Dokumenti iz septembra prošle godine pokazuju da su puške naručene u Srbiji, piše bh. portal Klix.

Odluku o nabavci naoružanja za MUP RS-a donijela je Vlada tog entiteta na sjednici 20. septembra. Tada je donesen zaključak o potrebi naoružanja i municije za policiju u Republici Srpskoj te odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti od 967.284.62 dolara.

Sve troškove, koji uključuju uvoz, carinu, PDV, špediciju, transport i ostalo, snosi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

‘Zastava oružje’

Tako je MUP RS-a naručio automatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm, i to 1.500 komada, te automate M92 kalibra 7,62 mm (također 1.000 komada).

U izjavi MUP-a RS-a navedeno je da će oružje koristiti u vlastite operativne svrhe te da će biti krajnji korisnik opreme, odnosno da oružje neće koristiti za aktivnosti vezane za hemijsko, bilološko ili nuklearno oružje.

Također, MUP RS-a obavezao se da neće izvoziti kupljeno oružje ili ga na neki drugi način preprodavati bez saglasnosti nadležnih institucija.

Oružje je naručeno u kompaniji “Zastava oružje” iz Kragujevca, a rok isporuke je 1. i 2. mart 2018. godine.

Izvor: Agencije (14. februar 2018.)