Lideri Turske i Rusije su saopštili u ponedjeljak u Sočiju da su se saglasili da se u sirijskoj provinciji Idlib formira demilitarizovana tampon zona koja će razdvajati sirijske vladine trupe od pobunjeničkih snaga, a gdje će patrolirati turski i ruski vojnici da bi osigurali da se zona poštuje, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon susreta sa turskim kolegom Repom Tayyipom Erdoganom, rekao da je dogovor da se svo teško oružje povuče iz demilitarizovane zone, i da će “radikalni” pobunjenici, uključujući i al-Nusra front morati takođe da se povuku iz tampon zone.

Dogovor o demilitarnizovanoj zoni će stupiti na snagu 15. oktobra.

Prethodno je turski predsjednik Recp Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će nakon njegovog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju biti izdata zajednička izjava o Siriji koja će, kako je rekao, “donijeti nadu” regionu, prenosi Reuters.

Ruski i Turski predsjednik, koji u sukobu u Siriji podržavaju različite odnosno suprostavljene strane, sastali se u Sočiju, na, kako Kremlj kaže, “veoma ozbiljnim razgovorima” o situaciji u posljednjem velikom utočištu pobunjenika protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, provinciji Idlib.

Susret u Sočiju stiže nakon neuspješnog sastanka prije deset dana koji su Putin i Erdogan održali sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem tokom kojeg nijesu uspjeli da dogovore obustavljanje pripremljenje kopnene onfanizive na Idlib, za koju je turski predsjednik nedavno upozorio da bi bila “kupanje u krvi”.

Moskva i Teheran pružaju ključnu podršku snagama Bašara al-Asada, koja mu je omogućila da 7 i po godina dug sukob preokrene u svoju korist. Turska pak podržava dio pobunjeničkih snaga u Siriji, koje strahuju od napad velikog intenziteta na provinciju Idlib, što bi moglo prouzrokovati i veliki novi priliv izbjeglica u Tursku koja se graniči sa ovom sjeverozpadnom sirijskom regijom.

U Turskoj se već nalazi 3 miliona sirijskih izbjeglica. U provinciji Idlib živi oko 3 miliona ljudi i Ujedinjene nacije neprekidno upozoravaju da bi u slučaju ofanzive to moglo izazvati najveću humanitarnu katastrofu u ovom dugodišnjem sukobu, koji je počeo u martu 2011.

“Drago mi je vas vidim, tako da ne samo da možemo razmijeniti mišljenje o cijelom nizu pitanja već i tražiti rješenje” rekao je Putin Erdoganu na početku susreta u Sočiju.

“Naša solidarnost o regionalnim pitanjima daće nadu regionu” rekao je Erdogan i dodao: “U ovom trenutku ja vjerujem, ne samo našem regionu, već mislim da cijeli svijet gleda na Soči danas”.

Kasnije je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov rekao da će se današnji pregovori “nastaviti jer je situacija komplikovana”.

“Postoje određene razlike u pristupu, i zato ovo zahtijeva veoma ozbiljne razgovore na najvišem nivou” kaže Peskov.

U međuvremenu je turski dnevnik Hurriyet citirao Erdogana, koji je rekao da su pozivi za primirje u Idlibu donijeli koristi i nekoliko dana ralativnog mira.