Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio tokom samita u Sočiju sa liderima Irana i Turske,da neće tolerisati prisustvo terorističkih grupa u regiji Idlib u Siriji. Putin je domaćin samita u Sočiju kojeg je organizirao kako bi o budućnosti Sirije razgovarao sa predsjednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom, i predsjednikom Irana, Hassanom Rouhanijem.

Moskva insistira na vojnoj akciji kako bi se proterali islamski militanti iz grupacije Nusra Front, iz većeg dijela Idlbia koji sada drže pod kontrolom.

Predsjednik Irana, Hassan Rouhani, ruskim i turskim zvaničnicima rekao je da je podržao inicijativu da se borci Nusra Fronta potisnu iz Idliba, dodajući da bi bilo pogrešno pustiti ih da se izvuku bez posljedica samo zato što su promijenili ime. Rouhani je dodao da je vrijeme da se napori ka rješavanju situacije u Idlibu udvostruče.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da teritorijalni integritet Sirije može biti sačuvan samo ako bi se kurdske vojne snage potisnule iz grada Manbij na sjeveru, kao i iz regija istočno od rijeke Eufrat.

Kurdske snage, koje su se udružile sa SAD-om protiv „Islamske države“, pomogle su protjerivanju islamskih ekstremista iz većeg dijela sjeverne i istočne Sirije. Turska, pak, kurdske borce smatra teroristima zbog njihove povezanosti sa kurdskim pobunjenicima koji nezakonito djeluju unutar Turske.

Erdogan je na sastanku sa Putinom izjavio da “teritorijalni integritet Sirije ne može biti osiguran” ako kurdska vojska ne napusti Manbij i područje istočno od Eufrata. Svoju izjavu nije detaljnije pojasnio.

Rusija i Turska, koje podržavaju sirijsku opoziciju, isposlovale su prekid vatre u Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika, koje se oduprlo velikoj ofanzivi pod vodstvom vlade, ali atmosfera je zategnuta jer su militant povezani sa al-Qaidom zauzeli gradove i sela u Idlibu.