Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini izjave predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazvala je neprijateljskim, ocjenjujući da one mogu zadati štetu odnosima dviju prijateljskih država, kao i autoritetu BiH u okviru međunarodne zajednice.

Prethodno je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavio je da će posle stupanja na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH tražiti priznavanje Krima kao sastavnog dela Rusije.

“Naravno da ću pokrenuti tu inicijativu i nameravam da Krim (bude priznat) na nivou BiH”, rekao je Dodik u intervjuu ruskom dnevniku Izvestija, dodajući da se pripajanje Krima Rusiji dogodilo posle “legitimnog referenduma”.

Dodik je kazao da je lično zainteresovan za posjetu Krimu i da će to učiniti čim se za to ukaže prililka. On je rekao da nikada neće podržati ulazak BiH u NATO.

On je kazao da je zainteresovan da se u Republici Srpskoj izgradi rusko-srpski humanitarni centar, sličan onome u Nišu i najavio da će postaviti to pitanje.