kosovo_granicniMesec dana pre očekivanog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu kosovska realnost ponovo je pokazala svu kompleksnost koja prati pokušaje da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova.

Kako je posle svega što se desilo na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova, moguće nastaviti dijalog.

Napetosti koje su prethodna dva dana uzdrmale započeti dijalog Kosova i Srbije očigledno ilustruju kako su usponi i padovi u tom procesu izgledni.

 

U Beogradu uprkos svemu, uveravaju da su spremni za dijalog kako bi se pronašlo rešenja o pitanju carinskih pečata, kaže potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić.

Za dijalog su potrebni uslovi. Ti uslovi ukoliko su ispunjeni, a imamo uveravanja da će oni biti ispunjeni i da ćemo u nedeljama koje dolaze, kako je bilo i predviđeno, kroz pregovore zajedno sa Prištinom i Evropskom unijom dođemo do rešenja koje se tiče carinskog pečata mi smo na to spremni, kaže potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić navodeći da Srbija ne prihvata da Priština jednostrano menja stanje na terenu.

Na taj način bi se u potpunosti obesmislio i sam koncept tog dijaloga”, uveren je Đelić.

Početkom jula u Briselu, postignuti su prvi sporazumi Srbije i Kosova i to o slobodi kretanja i matičnim knjigama, a načelno i o fakultetskim diplomama. Dakle pitanja koja se tiču poboljšanja života građana koji žive na Kosovu.

Ozbiljniji pristup sve tri strane

Iako se prethodna dva dana tokom parlamentarne debate u Skupštini Srbije moglo čuti da bi nastavka razgovora sa Prištinom trebalo obustaviti (a što se događa samo dve sedmice nakon što je opozicija u kosovskom parlamentu postavljala isti zahtev) predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović veruje da je dijalog neophodno nastaviti kako bi se smirile napetosti na terenu.

“Mislim da je dijalog jedina mogućnost da kvalitet ljudi koji žive na Kosovu bude bolji i da se rešavaju životna pitanja. Drugih mogućnosti nema. Svaki prekid dijaloga nije dobar. Uspostavljanje dijaloga je nova šansa, nova nada i tom jeste naša politika”, kaže predsednica srbijanskog parlamenta, uverena da će smirenje na trenu dovesti do uspostavljanja dijalog planiranog za septembar.

Do ovog trenutka u Prištini nije bilo zvaničnih komentara o tome kako će se pristupiti nastavku dijaloga sa Beogradom, nakon incidenata koji su se zbili u utorak.

Analitičar Shkelzen Maliqi predviđa da operacija policije Kosova na severu zemlje može otvoriti dijalog o severu Kosova. Uspostavljanje graničnih prelaza bez uspostavljanja reda i zakona nije održivo rešenje, tako da će biti potrebe da se to pitanje reši tokom dijaloga.

„Za ovo je zaista potrebno rešavanje situacije u sklopu Ahtisarijevog plana. Srbija je učinila nekoliko početnih ustupaka ali treba da bude svesna da je njihov interes da utiče na srpski narod na severu kako bi se integrisao. Sada da li će i Kosovo da plati neku cenu zbog toga i da li će ono učiniti ustupke ostaje da se vidi”, kaže analitičar Shkelzen Maliqi.

Mesecima unazad vlasti Kosova su upozoravale da će uvesti embargo na robu iz Srbije kao meru reciprociteta, ali i da nemaravaju da institucionalno izađu na sever Kosova.

Uspostava kontrole na graničnom prelazima za dve strane očigledno predstavlja ozbiljan test buduće namere. Da li je i kako moguće postići novi dogovor u okolnostima koje dakle diktira aktuelno stanje na terenu:

„Iz svega ovoga se mora izaći tako što će pregovori morati mnogo ozbiljnije voditi, odnosno što će sve tri strane, Beograd, Priština i pre svega, Evropska unija morati ozbiljnije pristupiti temama koje im predstoje. Pre svega mora se imati jasna agenda i tu se najviše očekuje od Roberta Kupera, koji predstavlja Evropsku uniju. Mislim da nijedna strana ni po koju cenu ne bi smela da dozvoli nastavak incidenta i prekid pregovora”, kaže profesor Predrag Simić.

Izvor: RSE (27. Jul 2011.)