Ruska i američka vojska potvrdile su spremnost da obnove kanal komunikacije u cilju sprečavanja incidenata izmedju vojnih aviona dve zemlje na nebu iznad Sirije.

Rusija je suspendovala kanal komunikacije prošlog meseca, pošto su SAD bombardovale sirijsku vojnu bazu kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u napadu snaga sirijskog režima.

Prethodno su se, u subotu, načelnici generalštabova SAD i Rusije, saglasili da se u potpunosti obnovi primena zajedničkog memoranduma o prevenciji incidenata u vazdušnom prostoru iznad Sirije, prenela je agencija Rojters pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane Rusije koje su citirale ruske agencije.

Kako prenosi Rojters, general vojske SAD Džozef Danford i ruski general Valerij Gerasimov, razgovarali su telefonom o zonama deeskalacije u Siriji i složili se da nastave da rade na dodatnim merama za izbegavanje sukoba u toj državi.

Memorandum o bezbednosti vazdušnog prostora iznad Sirije potpisan je u oktobru 2015. godine, nakon što je Rusija otpočela bombardovanje meta u toj državi u znak podrške snagama sirijske vlade u njihovoj borbi protiv militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) i drugih oružanih grupa.

Portparol Pentagona, rekao je u Vašingtonu da su Danford i Gerasimov „razgovarali o nedavno postignutom sporazumu iz Astane“, te da su „potvrdili posvećenost operacijama koje bi vodile ka smirivanju konflikta u Siriji“. Takođe, dodaje se, obojica su saglasni da se “održi redovan kontakt“.

Sporazum koji je postignut tokom mirovnih razgovora u Astani, u Kazahstanu, podrazumeva uspostavljanje četiri bezbednosne zone u Siriji .

(08. maj 2017.)