Rusija će početi da isporučuje savremeni raketni sistem “S-400” Turskoj 2019. godine, javila je agencija Interfaks pozivajući se na rusku državnu kompaniju za izvoz naoružanja “Rosboroneksport”.

“Rosboroneksport” je saopštio da će početi da koristi lokalne valute u sporazumima sa stranim partnerima umesto dolara.

SAD su izrazile zabrinutost zbog toga što Turska, kao članica NATO saveza, planira da razmesti “S-400” i time potencijalno ugrozi bezbednost nekoliko oružanih sistema američke proizvodnje koji koriste turske snage, uključujući avione “F-35”.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle sedmice budžet za odbranu koji, između ostalog, uključuje i isporuke “F-35” Turskoj.

Istovremeno, Kongres SAD nastoji da blokira ovaj aranžman zbog pritvaranja američkog pastora Endruja Bransona te kupovine ruskog raketnog sisteam.

Saopštenje “Rosboroneksporta” dolazi u trenutku kada se Turska suočava sa krizom zbog pada njene valute izazvanog zaoštravanjem njenih odnosa sa Vašingtonom i kaznenih mera Trampove administracije zbog pritvaranja Bransona.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio u ponedeljak da je pad lire rezultat “napada” na ekonomiju njegove zemlje. On je rekao da je cilj da se “Turska i njen narod bace na kolena”. Edrogan je dodao da je Ankara u stanju da prevaziđe krizu.