Ruski ministar Sergej Šojgu izjavio je da njegova zemlja planira da održi najveće vojne vježbe od 1981. sljedećeg mjeseca, navele su ruske agencije.

Šojgu je citiran u utorak, kada je rekao da će vježba nazvana “Vostok (istok)-2018.”, biti održana u ruskom centralnom i istočnom dijelu zemlje i u njima će učestvovati skoro 300.000 trupa, više od 1.000 aviona, dvije flote, Pacifička i Sjeverna, i sve ruske vazdušne jedince.

“Ovu su najveće vježbe koje će se održati u Rusiji od 1981.”, rekao je Šojgu novinarima.

Te 1981. tadašnji Sovjetski savez održao je veliku vojnu vježbu Zapad, u kojoj su uz sovjetske učestvovale i druge trupe zemlja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Vježba “Vostok-2018.” će se održati od 11. do 15. septembra uz učešće kineskog i mongolskog vojnog personala, naveli su ruski mediji.

Manevri stižu u momentu pogoršanih odnosa Moskve i Zapada, zbog pitanja kao što su ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014., uloge u sukobima koji su uslijedili u Ukrajini i Siriji, i navodima o miješenju u izbore u SAD i Evropi.

Na pitanje o tome koliko će koštati takva vojna vježba i čime se opravdava, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da su takve ratne igre “esencijalne” u sadašnjoj međunarodnoj situaciji, koja je kako je tvrdi “često agresivna i neprijateljska prema našoj zemlji”.

U međuvremenu je portparol NATO-a Dylan White rekao da je Rusija obavijestila Alijansu da planiraju manevre i da oni planiraju da ih posmatraju.

“Vostok demonstrira fokus Rusije na vježbe konflikta velike skale. Uklapa se u obrazac koji smo vidjeli već neko vrijeme: mnogo nasrtljivija Rusija značajno povećava svoj vojni budžet i svoje vojno prisustvo”, rekao je White u pisanom odgovoru agenciji Reuters.

Rusija je u septembru 2017. održala manevre Zapad 2017 u Bjelorusiji i dijelu zapada Rusije, što je izazvalo zabrinutost među susjednim članicama NATO-a, koje su već na oprezu nakon nelegalne aneksije Krima i vojnog miješanja u sukobima na istoku Ukrajine.

U tim je vježbama, prema Minsku i Moskvi učestvovalo 12.700 trupa, zapadni zvaničnici, pak, kažu da je stvarni broj vojnika bio oko 100.000.