Dvanaest pripadnika međunarodne terorističke grupe “Islamski mudžahedinski džihadistički pokret” uhapšeno je sinoć u Kaljiningradu, saopćeno je iz ruske tajne službe FSB.

“Operativci su tokom specijalne operacije uhapsili 12 osoba porijeklom iz centralnoazijskih zemalja, koji čine ćeliju islamskog mudžahedinskog džihadističkog pokreta”, navodi FSB dodajući da je moguće da su umiješani i u proces regrutacije.

Operativna istraga omogućila je agentima FSB-a da identificiraju vođu terorističke ćelije koga su sigurnosne službe u Uzbekistanu stavile na listu traženih zbog zločina vezanih za ekstremizam.

“Uhapšeni daje dokaze u obliku priznanja, od kojih neki prikazuju aktivnost njegovih rođaka u međunarodnim terorističkim organizacijama. Dodatno, operativci su otkrili vezu između vođe ćelije i istrage u njegovu umiješanost u paravojne snage u Siriji”, navodi se u saopćenju FSB-a.

FSB planira da uskoro deportira uhapšene u zemlje iz kojih su stigli, gdje ih očekuje krivično gonjenje za terorističke zločine koje u počinili, prenosi ruska agencija Tas.

(27. april 2017.)